Bezpečnost a ochrana dat a informací v bankovnictví pro manažery - Melichar, Jan; Pokorný, Pavel, 1952-; Pertlíček, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2009)
Diplomová práce definuje obecně ekonomický význam informací a zaměřuje se na jejich zabezpečení po technologické i sociologické stránce (lidský faktor) a dokládá nutnost věnování se oběma těmto stránkám současně. Práce vymezuje standardy pro bezpečnost informačních systémů a vysvětluje některé technologie, které se k zabezpečení informací a informačních systémů využívají. Práce přináší návrh modelu efektivní kontroly zabezpečení procesu zpracování dat a informací pro manažery v bankách a finančních institucích se zaměřením na procesování transakcí. Tento model je rozdělen do logických a na sebe navazujících bloků a tvoří určitou pomůcku pro manažery, jak postupovat v případě tvorby nebo rozšiřování nějakého procesu. Práce velmi jasně upozorňuje na problémy s touto problematikou spojené, zejména se zabezpečením přístupu pomocí hesel, což dokládají některé praktické výzkumy.
Vedoucí práce: Pavel Pokorný
Obsahuje bibliografii
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: bankovnictví; zpracování dat; informační bezpečnost; management [obor dipl. práce]; diplomové práce; banking; data processing; information security; master's theses