Datové sklady - principy, metody návrhu, nástroje, aplikace, návrh konkrétního řešení - Mašek, Martin (2007)
Hlavním cílem této diplomové práce je, za pomocí systémového přístupu, shrnout a představit obecné teoretické koncepty budování datových skladů. Tato práce definuje pojem datové sklady, popisuje hlavní komponenty a vymezuje oblast datových skladů v rámci většího celku, který se nazývá Business Intelligence. Dále popisuje historii datových skladů a Business Inteligence, vysvětluje klíčové principy při budování datových skladů a také se zabývá jejich praktickým nasazení a použitím v reálných podnikových podmínkách. Důraz je kladen na část designování a budování datového skladu. Stěžejní záměr v praktické části je provést syntézu teoretických přístupů při budování datových skladů a na základě výsledků navrhnout funkční řešení v reálných podmínkách existující firmy. Finální řešení zahrnuje návrh designu datového skladu, výběr softwarové a hardwarové platformy, naplnění datového skladu existujícími daty a příprava koncových reportů pro uživatele. Účelem praktické části je také demonstrace užitečnosti a síly tohoto řešení a je přínosem pro rozhodovací proces v dané firmě.