Problematika pojistného podvodu v ČR - Svoboda, Lukáš (2008)
Práce se zabývá problematikou jednoho ze závažných trestných činů způsobujících ročně škody ve stovkách milionů korun. Cílem práce je komplexní pohled na danou problematiku. Práce pojistné podvody analyzuje z hlediska právního a ekonomického, zabývá se typologií pojistného podvodu a vybrané typy dokumentuje příklady z praxe. Dále pak odhaluje příčiny páchání této trestné činnosti a popisuje způsoby boje proti pojistným podvodům. V závěru se pak snaží odhalit slabá místa v systému, upozornit na ně a přinést zlepšovací návrhy a doporučení.