Problematika personálního řízení ve vybrané firmě - Čechová, Kristýna; Vinšová, Tereza; Zářecký, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2009)
Hlavním cílem diplomové práce je vytvořit ucelený přehled jednotlivých činností personální politiky z pohledu moderního řízení organizace. Na základě takto vypracovaných teoretických principů personálního řízení pak jednotlivé činnosti zhodnotit na příkladu zvolené společnosti a navrhnout zlepšení v oblastech, ve kterých jsou patrné nedostatky. Práce je dále rozdělena do čtyř kapitol. První část práce shrnuje teoretické principy personálního řízení, které tvoří podklad pro hodnocení personální politiky vybrané společnosti v praktické části. Druhá kapitola je věnována stručné charakteristice firmy, která je dále uváděna pod fiktivním názvem Chemická, a.s.. Třetí část práce představuje komplexní pohled na praxi v personálním řízení sledované společnosti. Struktura této části z většiny záměrně odpovídá části teoretické. Navazující čtvrtá část diplomové práce hodnotí na základě teoretických poznatků personální politiku ve vybrané firmě Personální politika společnosti nevykazuje žádné závažné nedostatky. Vykonávané činnosti jsou profesionálně zajištěny a podloženy propracovanými vnitroorganizačními směrnicemi. HR management se snaží vyjít vstříc jak podnikovým, tak i osobním potřebám a cílům. Společnost Chemická, a.s. tak při řízení svých lidských zdrojů respektuje moderní přístupy a posiluje tak nejsilnější ze čtyř pilířů podnikání, lidské zdroje.
Vedoucí práce: Tereza Vinšová
Obsahuje bibliografii
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2009
Rok obhajoby 2009
Keywords: personální management; lidský kapitál; management [obor dipl. práce]; HR management; diplomové práce; personnel management; human capital; master's theses