Kalkulace vnitropodnikové ceny jednotlivých výkonů ve vybraném podniku - Štěpánková, Iva (2008)
Kalkulací vnitropodnikové ceny jednotlivých výkonů se rozumí propočet této ceny na výrobek, službu, práci či jinak naturálně vyjádřenou jednotku výkonu. Naturálně vyjádřenou jednotkou se obvykle rozumí jednotka např. v hodinách, kilogramech apod. Vnitropodniková cena představuje nástroj, který slouží pro oceňování výkonů středisek, ale bývá také používána pro ocenění jiných výkonů jako oprava apod. Tato cena je stanovena na základě předběžné kalkulace. V předběžné kalkulaci jsou uvedeny předpokládané náklady na výrobek a tato kalkulace se sestavuje před zahájením výroby, resp. na počátku období. Jedntolivé výkony jsou obecně vymezeny jako výsledky činností, a to jako externí výkony a interní výkony. Externí výkony jsou takové výkony jako výrobky, služby či zboží, které jsou prodávány zákazníkům na trhu za tržní ceny. Interní výkony jsou takové výkony, které jsou předávány zejména uvnitř podniku mezi útvary.