Pružnost trhu práce v ČR - Nohál, Martin (2009)
Diplomová práce se zabývá českým trhem práce, který je v ní posuzován z hlediska flexibility trhu práce,ochrany zaměstnání/zaměstnatelnosti a pracovního příjmu, institucionálního nastavení, rovných příležitostí, vzdělávání, motivace a stimulace pracovní síly. Popsán je v ní koncept flexicurity, fungující model aktivní role státu na trhu práce, který je spojením flexibility a jistoty. Práce dále posuzuje jak je tento model naplňován v ČR, analyzuje vývoj české zaměstnanosti a nezaměstnanosti od přelomu tisíciletí do současnosti. Jako zpružňující prvek trhu práce je vyzdviženo tzv. sebezaměstnání.