Edukační marketing v kontextu moderní marketingové komunikace - Knihová, Ladislava; Stříteský, Václav; Koudelka, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Disertační práce se zabývá obsahovým marketingem s akcentem na vzdělávání zákazníků. Hlavním cílem disertační práce je na základě literární rešerše a aktuálních dat z empirického výzkumu identifikovat, analyzovat a kriticky zhodnotit v širším kontextu strategické paradigma spočívající v edukaci zákazníků s důrazem na identifikaci míry a způsobu implementace edukačního obsahu ve srovnání s jinými typy obsahového zaměření marketingového sdělení. Evaluace hodnotového potenciálu edukačního obsahu a identifikace hlavních faktorů pro jeho účinné využití v marketingové komunikaci jsou vyjádřením konkrétních přínosů disertační práce v rovině teoretické i praktické. Kvantitativní výzkum má holistický charakter a soustřeďuje se na velké firmy, malé a střední firmy a spotřebitele. Použité statistické metody zahrnují především modelování strukturálních rovnic. Disertační práce reaguje na skutečnost, že marketingová praxe firem a organizací úspěšně realizuje marketingové kampaně založené na edukačním obsahovém marketingu, přičemž odezva v odborných článcích a publikacích zaměřených na strategické pojetí vzdělávání zákazníků není dostatečná. Podle výsledků průzkumu již téměř dvě třetiny dotázaných společností aplikovaly marketingové kampaně založené na vzdělávání. Zatímco produktově orientované vzdělávání zákazníků je dobře známé, objevuje se nový jev, který naznačuje, že edukační marketing založený na širším pojetí vzdělávání se stává základem marketingových strategií organizací, a to spíše než například pouhá produktová reklama. Vědecká hodnota této disertační práce spočívá v překlenutí mezery mezi marketingovou teorií a praxí, neboť organizace uplatňují ve své praxi nový strategický přístup ke vzdělávání zákazníků.
Díky výsledkům výzkumu, které nabízejí nový pohled na toto téma, by disertační práce měla být vnímána zejména jako inovativní reference pro teorii, která bude vodítkem a zdrojem informací při uplatňování marketingových strategií založených na edukačním marketingu v praxi organizací.
Vedoucí práce: Václav Stříteský
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations