Dopady robotizace a automatizace průmyslu v kraji Vysočina v roce 2019 - Casková, Zdeňka; Rotschedl, Jiří, 1982-; Feurich, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Cílem této bakalářské práce je na základě dat z dotazníkového šetření zhodnotit dopady, které automatizace, robotizace či implementace jiných prvků konceptu „Průmysl 4.0“ vygeneruje na trh práce v Kraji Vysočina. Nejprve je v teoretické části práce tento koncept představen a zasazen do historického kontextu a následně přiblížen vliv technických změn na trh práce. Praktická část podává ucelený náhled do současného a plánovaného stavu implementace těchto prvků ve firmách působících ve zpracovatelském průmyslu a analyzuje dopady, které z této implementace vyvstanou. Z výzkumu vyplývá, že implementace je plánována u 67,1 % podniků, přičemž realizací této implementace bude do konce roku 2024 ovlivněno 10,2 % zaměstnanců. V průběhu následujících 5 let bude propuštěno 1,3 % až 4,3 % zaměstnanců vzorku, nicméně většina firem plánujících implementaci počítá též se vznikem nových pracovních míst, i proto Průmysl 4.0 nebude mít u většiny firem vliv na množství najímané práce. Zaměstnanost ve zpracovatelském průmyslu se může snížit maximálně o 1,75 % oproti výchozímu stavu, nicméně vzhledem k situaci na trhu práce v kraji a očekávanému demografickému vývoji, lze uvést, že by takovýto vývoj představoval spíše určitou úlevu trhu práce než hrozbu technologické nezaměstnanosti. V tomto období bude ve zpracovatelském průmyslu docházet ke změnám struktury zaměstnanosti, přičemž implementace ovlivní též poptávku po práci firem ve prospěch více kvalifikované práce.
Vedoucí práce: Jiří Rotschedl
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses