Financování dopravní infrastruktury v ČR v prvních dekádách 21. století - Bahr, Jan; Ševčík, Miroslav, 1958-; Makovec, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce zkoumá efektivnost financování dopravní infrastruktury v České republice v prvních dekádách 21. století. Efektivnost financování je zkoumána z hlediska zhodnocení organizačního a procedurálního rámce financování a jednotlivých zdrojů financování dopravní infrastruktury včetně předložení návrhů pro efektivnější fungování v obou oblastech. Dopravní infrastruktura kvůli své vysoké finanční náročnosti představuje jednu z nejvýznamnějších položek veřejných rozpočtů, neboť za rozvoj a financování dopravní infrastruktury je v ČR zodpovědný především veřejný sektor. K aktuálnosti daného tématu přispívá zejména fakt, že ČR stále nemá dokončenou páteřní síť silniční a železniční dopravní infrastruktury, což významným způsobem snižuje konkurenceschopnost ČR. Na základě provedené analýzy a zhodnocení systému financování spolu s příjmovou a výdajovou stránkou Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) lze konstatovat, že i přes relativní funkčnost celého systému a široké spektrum zdrojů jsou hlavními negativy současného financování dopravní infrastruktury především absence závazné dlouhodobé strategie rozvoje a značná meziroční volatilita zdrojů financování, která neumožňuje predikování jejich výše. Pro zajištění efektivního financování dopravní infrastruktury je třeba přijmout taková opatření, která povedou k nižší závislosti na ročním programování rozpočtu SFDI a k nezbytné stabilizaci příjmové a výdajové stránky SFDI. Přidaná hodnota diplomové práce spočívá zejména v předložení konkrétních návrhů pro efektivnější fungování financování dopravní infrastruktury v ČR.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses