Řízení dobrovolnické práce a motivace dobrovolníků v neziskové organizaci - Hrabcová, Pavla (2022)
Tato diplomová práce zkoumá motivace a řízení dobrovolníků v neziskové organizace. Pozornost je věnována tomu, jak se chování dobrovolníků proměňuje v čase. Práce se skládá ze čtyř částí: teoretické vymezení, data a výzkumné metody, diskuse výsledků a závěru. Celou práci zaštiťuje Model moci, chtít, umět. V teoretickém vymezení je provedena rešerše literatury, zasazení dobrovolnické organizace a dobrovolnické práce do českého kontextu a seznámení se zkoumanou neziskovou organizací Asociace pro mezinárodni otázky a projektem, na který se tato práce soustředí – Pražský studentský summit. Na závěr je definována výzkumná otázka: Jaké vnější a vnitřní faktory Modelu moci-chtít-umět nejvíce ovlivňují a ovlivňovaly motivaci a řízení dobrovolníku v průběhu let na Pražském studentském summitu? a k ní 4 hypotézy. Tyto hypotézy jsou zkoumány pomocí dotazníkového šetření a provedených polostrukturovaných rozhovorů. Pro samotné vyhodnocení hypotéz jsou použity vícerozměrné regresní modely a pro vysvětlení jsou použita data z rozhovorů analyzovaná pomocí tematické analýzy. Na závěr jsou shrnuty výsledky práce, sepsány doporučení pro organizaci a vyhodnoceny limity práce.