Vliv velké hospodářské krize na průmyslovou výrobu v Československu - Brandejský, Tomáš (2022)
Práce pojednává o vlivu velké hospodářské krize na průmyslovou výrobu Československa. Hlavním cílem práce je analyzovat hluboký propad průmyslové výroby, která se ani k roku 1937 nevrátila na předkrizovou úroveň. Blíže se práce zaměřuje na porovnání dopadů na lehký a těžký průmysl, kdy zejména lehký průmysl, závislý na zahraničním odbytu, byl postižen citelněji a jeho hospodářské oživení bylo mírnější než v těžkém průmyslu. Jednotlivé části práce se věnují následujícím tématům. Úvod teoretické části se věnuje uvedení do problematiky hospodářských cyklů a rozlišení cyklických a strukturálních výkyvů. Druhá kapitola se již zaobírá přímo velkou hospodářskou krizí, jejím vznikem a komparaci různých pohledů na příčinu krize. Také se věnuje průběhu krize v USA, kde se projevila jako první a velmi citelně. Třetí kapitola pojednává o vývoji hospodářství v časech krize ve vybraných evropských státech. Meritum teoretické části představuje čtvrtá kapitol, která nejprve rozebírá výchozí hospodářské podmínky Československa při jeho vzniku a následně popisuje vývoj československého hospodářství v 20. letech 20. století s detailnějším zaměřením na vývoj a parametry průmyslu a zahraničního obchodu. Pátá kapitola podává přehled o celkovém vývoji československého hospodářství v časech velké hospodářské krize a vytváří kontext následujících kapitol. Šestá kapitola je nejstěžejnější částí práce. Analyzuje vývoj v průmyslové výrobě s důrazem na odlišnosti ve vývoji lehkého a těžkého průmyslu. Snaží se zachytit jaký vliv měly kvantitativní a kvalitativní změny v zahraničním obchodě a státní hospodářské politiky na vývoj průmyslové výroby. V sedmé kapitole je rozebírán různý dopad krize na československé regiony se zaměřením na roz