Vliv velké hospodářské krize na průmyslovou výrobu v Československu - Brandejský, Tomáš; Skřivan, Aleš, 1973-; Jakubec, Ivan, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Práce pojednává o vlivu velké hospodářské krize na průmyslovou výrobu Československa. Hlavním cílem práce je analyzovat hluboký propad průmyslové výroby, která se ani k roku 1937 nevrátila na předkrizovou úroveň. Blíže se práce zaměřuje na porovnání dopadů na lehký a těžký průmysl, kdy zejména lehký průmysl, závislý na zahraničním odbytu, byl postižen citelněji a jeho hospodářské oživení bylo mírnější než v těžkém průmyslu. Jednotlivé části práce se věnují následujícím tématům. Úvod teoretické části se věnuje uvedení do problematiky hospodářských cyklů a rozlišení cyklických a strukturálních výkyvů. Druhá kapitola se již zaobírá přímo velkou hospodářskou krizí, jejím vznikem a komparaci různých pohledů na příčinu krize. Také se věnuje průběhu krize v USA, kde se projevila jako první a velmi citelně. Třetí kapitola pojednává o vývoji hospodářství v časech krize ve vybraných evropských státech. Meritum teoretické části představuje čtvrtá kapitol, která nejprve rozebírá výchozí hospodářské podmínky Československa při jeho vzniku a následně popisuje vývoj československého hospodářství v 20. letech 20. století s detailnějším zaměřením na vývoj a parametry průmyslu a zahraničního obchodu. Pátá kapitola podává přehled o celkovém vývoji československého hospodářství v časech velké hospodářské krize a vytváří kontext následujících kapitol. Šestá kapitola je nejstěžejnější částí práce. Analyzuje vývoj v průmyslové výrobě s důrazem na odlišnosti ve vývoji lehkého a těžkého průmyslu. Snaží se zachytit jaký vliv měly kvantitativní a kvalitativní změny v zahraničním obchodě a státní hospodářské politiky na vývoj průmyslové výroby. V sedmé kapitole je rozebírán různý dopad krize na československé regiony se zaměřením na roz
Základním cílem práce je seznámit čtenáře s popisovanou problematikou v plné šíři. Největší autorův přínos spatřuji v interpretaci rozsáhlého spektra dat a v zahrnutí široké škály jevů, jež měly nebo mohly mít vliv na průmyslovou výrobu, zejména pak detailní rozpracování zahraničního obchodu, jehož propad představoval jednu z hlavních příčin propadu průmyslové výroby. Zajímavá je i snaha autora odlišit přirozený vývoj v průmyslové výrobě jenž byl nastartován v 20. letech 20. století od dopadů velké hospodářské krize.
Vedoucí práce: Aleš Skřivan
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses