Analýza přínosu zdanění digitální ekonomiky v České republice - Babička, Michal; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vondrovic, Robert; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zabývá analýzou potenciálního dopadu zdanění digitální ekonomiky v České republice. V teoretické části charakterizuje digitální ekonomiku, problematiku zdanění obchodů prováděných napřič různými daňovými jurisdikcemi a obchodní modely, které firmy ze sektoru digitální ekonomiky využívají. Následně doplňuje ekonomické teorie aplikovatelné na digitální daň. Praktická část diplomové práce nejprve mapuje rozsah digitální ekonomiky a souvisejících údajů o využívání informačních a komunikačních technologií mezi jednotlivci v ČR i EU, přičemž autor provádí vlastní odhad dalšího vývoje sledovaných metrik pro Českou republiku. Dále analogicky srovnává nadnárodní přístupy k problematice zdanění digitální ekonomiky s návrhem o dani z digitálních služeb předloženém v České republice a na základě získaných dat definuje přínosy a zápory jejího zavedení. V závěrečné kapitole praktické části provádí autor vlastní průzkum míry využívání digitálních služeb v ČR, na které český návrh zákona cílí. V průzkumu zohledňuje i faktor koronavirové pandemie, která mohla chování lidí v digitálním prostředí výrazně změnit.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses