Význam státního podniku Čechofracht pro československý zahraniční obchod v období 1952–1989 - Havlíček, Filip (2022)
Diplomová práce se zabývá vývojem československého státního podniku Čechofracht a jeho významností pro československý zahraniční obchod v období 1952–1989. Činnost tohoto podniku dosud nebyla zkoumána, tato práce je tak prvním uceleným dílem, která se Čechofrachtu věnuje. Cílem práce je zjistit, jak tento podnik věnující se mezinárodní přepravě a spedičním službám přispíval k realizaci československého zahraničního obchodu. Stanovená hypotéza zní: Státní podnik Čechofracht měl zcela zásadní podíl na realizaci a zprostředkovávání československého vývozu a dovozu ve sledovaném období. První část práce popisuje československou zahraničně-obchodní politiku. Pozornost je primárně věnována souvislostem, které měly bezprostřední vliv na činnost Čechofrachtu. Druhá část práce se pak již věnuje samotnému podniku, jsou zde představeny a analyzovány nejdůležitější činnosti podniku ve směru k realizaci československého vývozu a dovozu. Na základě toho je hlavní hypotéza potvrzena.