Význam státního podniku Čechofracht pro československý zahraniční obchod v období 1952–1989 - Havlíček, Filip; Jakubec, Ivan, 1960-; Skřivan, Aleš, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Diplomová práce se zabývá vývojem československého státního podniku Čechofracht a jeho významností pro československý zahraniční obchod v období 1952–1989. Činnost tohoto podniku dosud nebyla zkoumána, tato práce je tak prvním uceleným dílem, která se Čechofrachtu věnuje. Cílem práce je zjistit, jak tento podnik věnující se mezinárodní přepravě a spedičním službám přispíval k realizaci československého zahraničního obchodu. Stanovená hypotéza zní: Státní podnik Čechofracht měl zcela zásadní podíl na realizaci a zprostředkovávání československého vývozu a dovozu ve sledovaném období. První část práce popisuje československou zahraničně-obchodní politiku. Pozornost je primárně věnována souvislostem, které měly bezprostřední vliv na činnost Čechofrachtu. Druhá část práce se pak již věnuje samotnému podniku, jsou zde představeny a analyzovány nejdůležitější činnosti podniku ve směru k realizaci československého vývozu a dovozu. Na základě toho je hlavní hypotéza potvrzena.
Vedoucí práce: Ivan Jakubec
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářské a politické dějiny 20. století [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses