Vývoj ovocnářství v Československu ve dvacátých letech 20. století z pohledu národního hospodářství - Křížek, Jakub (2022)
Bakalářská práce se zabývá vývojem ovocnářství na území samostatného Československa mezi lety 1920–1929. Jejím účelem je zjistit pravdivost hypotézy, že v průběhu dvacátých let 20. století došlo k nárůstu produkce a objemu zahraničního obchodu v ovocnářství v absolutních hodnotách, avšak relativní významnost vzhledem k vybraným zemědělským komoditám poklesla. Pro naplnění stanovených cílů byly využity přímé a nepřímé metody historického výzkumu, metoda progresivní, statisticko-analytická, legislativně-analytická, komparativní a metody sondy. Dále bylo využito metody analogie, analýzy a syntézy pro interpretaci použitých dat. Teoretická část práce se zabývá ovocnářstvím před sledovaným obdobím a sumarizací získaných poznatků. Praktická část na základě výsledků bádání provádí komparaci ovocnářství s vybranými zemědělskými komoditami jako výstupu jiných zemědělských odvětví zahrnujících obilnářství, bramborářství, vinařství a včelařství. Výsledkem je zamítnutí stanovené hypotézy, kterou nelze potvrdit z důvodu nenaplnění tvrzení o nárůstu produkce v absolutních hodnotách ve sledovaném období a poklesu relativní významnosti vzhledem ke všem selektovaným zemědělským komoditám jako kvantitativně měřitelného výstupu jiných odvětví.