Proč na trh nevstoupil čtvrtý operátor? : Analýza telekomunikačního trhu v České republice v roce 2022 - Chaloupka, Kryštof (2022)
Bakalářská práce se zabývá telekomunikačním trhem v České republice a důvody, proč na trh nevstoupil čtvrtý mobilní operátor. V teoretické části je charakterizována teorie konkurence – dokonalá a nedokonalá konkurence, jelikož trh s mobilními službami se vyznačuje oligopolními prvky. Představeni jsou zde jednotliví operátoři a regulační orgány činné v tomto odvětví. Praktická část sleduje vývoj konkurence na mobilním trhu v České republice od jeho vzniku do současnosti. Další část rozebírá jednotlivé aukce mobilních kmitočtů a následně je provedena analýza českého mobilního trhu. Výsledky analýzy ukazují dominanci síťových operátorů na mobilním trhu a nemožnost virtuálních operátorů nastavit konkurenceschopnou nabídku tarifů, protože velkoobchodní cena dat je dlouhodobě vyšší než maloobchodní cena dat. Práce přináší důvody, proč na trh nevstoupil čtvrtý operátor.