Fiskální politika prezidenta Trumana v letech 1945-1953 - Rebeta, Vladimír (2022)
Bakalářská práce předkládá analýzu fiskální politiky Spojených států amerických během obou funkčních období prezidenta Harry S. Trumana mezi lety 1945 a 1953. Na základě podrobné analýzy výsledků a dopadů Trumanovy fiskální politiky je cílem bakalářské práce verifikovat zadanou vědeckou hypotézu ve znění, že se prezidentu Trumanovi za pomocí nástrojů fiskální politiky podařilo dosáhnout postupného poklesu tempa růstu zadlužování federální vlády v obou jeho administrativách. Autor se při verifikaci spoléhal zejména na analýzu dostupných statistických pramenů. Dále byly k této práci stanoveny výzkumné otázky hledající odpovědi, na jaké hlavní faktory působily na vývoj příjmů a výdajů federálního rozpočtu, jak se vyvíjela struktura příjmů a výdajů federální vlády, a zda docházelo k prohlubování fiskálního deficitu v hospodaření federální vlády. V jednotlivých kapitolách bakalářské práce je postupně vysvětlena fiskální politika, hospodářský vývoj před a během sledovaného období, hospodářská politika prezidenta Trumana a analýza fiskální politiky federální vlády. Na základě této analýzy lze konstatovat, že i přes dílčí úspěchy ve snaze o snížení zadlužení se prezidentu Trumanovi nepodařilo dosáhnout postupného poklesu tempa růstu zadlužení v obou administrativách.