Fiskální politika Dwight D. Eisenhowera s důrazem na rozvoj dopravní infrastruktury - Janoš, Jakub; Johnson, Zdenka, 1983-; Kovář, Martin, 1965-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce se zabývá analýzou fiskální politiky Spojených států amerických během funkčních období prezidenta Dwighta D. Eisenhowera a jeho administrativy v 50. letech 20. století s důrazem na rozvoj dopravní infrastruktury. Cílem této práce je potvrzení hypotézy v následujícím znění: rozpočtová politika Dwighta D. Eisenhowera pozitivně přispěla k domácímu hospodářskému růstu a k výraznému rozšíření dopravní infrastruktury během jeho administrativy. Pro tuto práci jsou stanoveny následující výzkumné otázky: Jak se vyvíjely příjmy a výdaje federálního rozpočtu ve sledovaném období? Jaké byly příspěvky federálních výdajů k růstu HDP? Jak se vyvíjely investice federální vlády do dopravní infrastruktury? Kolik km/mílí mezistátních dálnic bylo postaveno během Eisenhowerova prezidentství? V teoretické části jsou nejprve vysvětleny principy fiskální politiky včetně typů, cílů, nástrojů a základních funkcí a následný popis fiskální politiky ve Spojených státech od 30. let do konce 50. let. Dále je zde vysvětlen hospodářský vývoj Spojených států amerických před vymezeným obdobím, hospodářský vývoj během Eisenhowerovy administrativy, stav amerických dálnic před Eisenhowerem zavedeným mezinárodním dálničním systémem a následně jeho schválení. V praktické části bakalářské práce je nejprve zanalyzován federální rozpočet v letech 1953 až 1960 a dopady Eisenhowerovy fiskální politiky na hospodářský růst. Dále jsou zde zanalyzovány jednotlivé vládní investice do rozvoje dopravní infrastruktury a počet mil vystavěných silnic a dálnic během Eisenhowerova působení v úřadu. Pro ověření této hypotézy je využito statistických dat v historických ročenkách a publikacích. V závěru práce je potvrzení hypotézy v souladu s uvedenými výzkumy a zodpovězení stanovených výzkumných otázek.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses