Status měnových autorit ve dvacátém prvním století - Prchlík, David; Řežábek, Pavel, 1960-; Štěpánek, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Práce je zaměřena především na centrální banku jako instituci, která disponuje unikátní schopností tvorby likvidních aktiv a tím může ovlivňovat ostatní ekonomické aktéry používající měnu, kterou centrální banka vydává. Taková možnost nutí centrální banku k neustálému hodnocení stavu okolního prostředí a jejího vlastního postavení a interakcí s tímto prostředím. Fakt, že je centrální banka neoddělitelné spjatá se státem, kterého je součástí a který je prakticky jejím vlastníkem, je pouze jednou, nikoliv jedinou výzvou, se kterou se musí centrální banka jako instituce vypořádat. Tato a další výzvy jsou v této práci diskutovány a posouzeny.
Vedoucí práce: Pavel Řežábek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses