Komparace ekonomického vývoje Německa po znovusjednocení s českou cestou transformace v letech 1990 - 2021 - Mládek, Jiří; Ševčík, Miroslav, 1958-; Zubíková, Adéla; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
V bakalářské práci se zabývám procesem znovusjednocení Německa po roce 1990 a jeho ekonomickými dopady. Německo zvolilo jinou cestu transformace ekonomiky než Česká republika, což vedlo k velice rozdílným výsledkům. Volba optimální cesty transformace je obtížným úkolem. Analýza již realizovaných transformačních procesů ve vzájemné komparaci může vést k podnětným závěrům. Transformace ekonomik mohou probíhat i v budoucnu, a tudíž státy, které transformaci ekonomik chtějí provést, mohou čerpat ze závěrů této bakalářské práce, jedním z nich je i velikost transformačních nákladů. V teoretické části se zabývám různými cestami, jak transformovat ekonomiky a jejich teoretickými předpoklady. V praktické části zkoumám za pomocí analýzy vývoj makroekonomických ukazatelů jako je HDP, míra nezaměstnanosti, inflace, platební bilance a dalších jako finanční transfery, průmyslová výroba či migrace obyvatelstva. Na základě reálných dat zjišťuji, která transformační cesta je úspěšnější a která stojí méně nákladů. Hypotézu stanovuji jako: „Česká republika zvládla transformaci po roce 1989 efektivněji než Německo, až do roku 2021 měla výkonnější ekonomické ukazatele, a to zároveň při nižších finančních nákladech.“ Finanční náklady má Česká republika jednoznačně nižší. Tuto hypotézu na základě analýzy makroekonomických ukazatelů potvrzuji.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses