Analýza dopadů nízkých úrokových sazeb na hospodaření bank - Kochergin, Aleksei; Dvořák, Petr, 1960-; Vyletelka, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato diplomová práce má za cíl mapování dopadů období nízkých úrokových sazeb na hospodaření bank. V první části jsou popsány teoretické základy a mechanismy měnové politiky, je probrán koncept cílování inflace a možnosti ovlivňování ekonomiky v období nízkých úrokových sazeb. Rozebraná je také politika České národní banky v letech 2010 až 2020. V další části je uveden vývoj základních makroekonomických ukazatelů, které sleduje ČNB při rozhodování o měnové politice. Následně je popsán vývoj bilance bankovního sektoru za účelem zjištění celotržních trendových změn v rámci bankovního trhu a zjištění dopadů měnové politiky ČNB na bankovní sektor. Současně byla provedena analýza výnosů a nákladů bankovního trhu a odvozen vliv nízkých úrokových sazeb na ziskovost bankovního sektoru. V další části bylo provedeno srovnání rozvah, výnosů a nákladů vybraných bank. Na základě provedené analýzy byly popsány změny v hospodaření jednotlivých bank a zjištěny dopady nízkých úrokových sazeb na jednotlivé banky.
Vedoucí práce: Petr Dvořák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses