Analýza hospodářské politiky v oblasti minimální mzdy ve vybraných státech Evropské unie mezi lety 1990-2020 - Šlingr, Milan (2022)
Diplomová práce se zabývá analýzou hospodářské politiky v oblasti minimální mzdy ve vybraných státech Evropské unie mezi lety 1990 až 2020. Hlavním cílem práce je zjistit, jakou souvislost má navyšování minimální mzdy s vývojem míry nezaměstnanosti, podpor v nezaměstnanosti, hrubého domácího produktu a cenové hladiny. Pro naplnění tohoto cíle jsou vypracovány korelační analýzy, které sledují vývoj výše zmíněných ukazatelů a změny minimální mzdy. Ze sledovaných států dosáhlo nejlepších výsledků Nizozemsko, jehož hospodářská politika zohledňuje v otázce výše minimální mzdy všechny uvedené ukazatele. Tvůrci hospodářské politiky v Portugalsku a Lucembursku berou do úvahy o výši minimální mzdy vývoj cenové hladiny. V Portugalsku pak také zohledňují vývoj hrubého domácího produktu a v Lucembursku výši podpor v nezaměstnanosti. Francie neprovádí změny minimální mzdy zrovna nejefektivněji, protože uvažuje pouze výši podpor v nezaměstnanosti. Výsledky Španělska jsou negativně ovlivněny snahou o zvýšení minimální mzdy na úroveň 60 % mzdového mediánu v posledních letech. Při vyloučení těchto let je možné říci, že Španělsko stanovuje výši minimální mzdy s ohledem na inflaci, míru nezaměstnanosti a vývoj hrubého domácího produktu.