Covid-19 a rok 2020 : analýza vládních opatření ochrany zaměstnanosti v ČR a SR - Škvára, Jakub (2022)
Diplomová práce analyzuje a porovnává vládou přijatá kompenzační opatření ochrany zaměstnanosti v roce 2020 v České a Slovenské republice prizmatem zasažených podnikatelů, kteří byli v průběhu pandemie nemoci COVID-19 zasaženi v témže roce zavedenými vládními opatřeními. V teoretické části práce je největší důraz kladen na vládní zásahy z hlediska dopadů na trh práce a v souvislosti s teoriemi hospodářského cyklu. Praktická část práce je složena z 2 hlavních částí. V první části se autor zabývá zanalyzováním státních politik zaměstnanosti ve sledovaných zemích z hlediska legislativy a výdajů ve vztahu ke sledovanému roku 2020, kde dochází k závěru, že je u obou sledovaných zemí patrný proticyklický vývoj zkoumaných výdajů. Druhá část za pomoci autorem vytvořené analýzy porovnává v roce 2020 vytvořené kompenzační programy ochrany zaměstnanosti ve sledovaných zemích z hlediska šíře jejich pomoci pro krizovými opatřeními zasažené zaměstnavatele. Komparace je prováděna na třech vymodelovaných příkladech zasažených firem, jejichž zaměstnanci jsou z různých důvodů v souvislosti s onemocněním COVID-19 a přijatými opatřeními na překážkách v práci. Na otázku, ve které ze sledovaných zemí programy více přispívají k udržení podnikání nelze dle závěrů analýzy jednoznačně odpovědět, jelikož se výsledky různí v závislosti na vzniklých překážkách v podnikání.