Analýza dopadů kvantitativního uvolňování na finanční trhy a jeho důsledek pro ekonomický růst - Kavan, Filip; Quang, Tran Van; Šíma, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Diplomová práce se zabývá makroekonomickými problémy japonského hospodářství a snaze Bank of Japan o jejich nápravu skrze nekonvenční měnovou politiku. Cílem této práce je zhodnocení účinnosti jednotlivých modifikací kvantitativního uvolňování a jeho transmisních kanálů na japonský hospodářský růst a finanční trh. Pro empirickou verifikaci vytyčených cílů byla použita dynamická regresní analýza pomocí ARDL přístupu, jež vedla ke dvěma výsledným tezím – kvantitativní uvolňování má nejsilnější efekt na stimulaci hospodářského růstu skrze transmisní kanál rebalancování portfolia; kontrola výnosové křivky má ze všech analyzovaných opatření měnových politik nejvyšší účinnost na stabilizaci finančních trhů – oba tyto předpoklady však platí pouze v krátkém období. Odhadnutými modely se nepodařilo prokázat účinnost kvantitativního uvolňování v dlouhém období.
Vedoucí práce: Van Quang Tran
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses