Ekonomické dopady včasného odhalení a léčení závažných zdravotních komplikací těhotných žen a ekonomické dopady léčení předčasně narozených dětí - Carranza, Andrea; Ševčík, Miroslav, 1958-; Pařízek, Antonín; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Předčasný porod je jedním z největších problémů porodnictví rozvinutých zemí, a je nejčastější příčinou smrti novorozence. Představuje závažné zdravotní i sociální problémy pro matku, dítě, jejich rodinu a potažmo na celou společnost. Diplomová práce kvantifikuje tyto náklady v horizontu 65 let. Zatímco náklady pro matku a dítě narozené v termínu byly vyčísleny na téměř 54 tisíc Kč, tedy pouze za hospitalizaci během porodu, pro matku a dítě narozené mezi 26. a 29. týdnem těhotenství byly stanoveny celkové náklady (hospitalizace, sociální náklady a náklady obětované příležitosti) v důsledku předčasného porodu na téměř 92 mil. Kč. Analýza dlouhodobých kvantifikovatelných i nekvantifikovatelných dopadů předčasného porodu je dále propojena ve společenské analýze nákladů a přínosů pilotního projektu „Screening rizika předčasného porodu zavedením programu QUiPP“, pro vyčíslení jeho přínosu, resp. ztráty. Cílem projektu bylo otestování programu QUiPP, nového nástroje predikce předčasného porodu, a příprava na implementaci do českého zdravotnictví. Na základě výsledků ale nebyl zjištěn statisticky významný rozdíl mezi ženami účastnících se pilotního projektu a srovnatelné skupiny žen, které se projektu neúčastnily, a tedy dopadu na předčasný porod. V rámci analýzy nákladů a přínosů byla vyhodnocena ekonomická ztráta projektu.
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses