Ocenění společnosti BREX s.r.o. na stávající a stand-alone bázi - Dulák, Martin; Svačina, Pavel, 1979-; Podškubka, Tomáš, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Tato diplomová práce se zaměřuje na ocenění stavební společnosti B R E X, spol. s r.o. na stand-alone a stávající bázi. Stávající báze v kontextu této práce znamená ocenění z pohledu podniku, který je součástí holdingové struktury Valbek-EU, a.s. Cílem této práce je nalezení tržní hodnoty podniku a hledání potenciálních synergických efektů (pozitivních či negativních), které ovlivňují hodnotu podniku při jeho začlenění do holdingové struktury. V první části předkládané práce je popsán metodologický postup při oceňování synergií společnosti a následně podrobné ocenění na stand-alone bázi. V druhé části práce je propojen teoretický rámec dopadu synergických vlivů s konkrétními výpočty a je porovnán s oceněním samostatného podniku. V závěru předkládané práce jsou zhodnocena výsledná zjištění a porovnána ocenění, která nám udávají rozpětí hodnoty podniku s ohledem na vazby, které vzniknou v případě spojení s holdingem. Diplomová práce zobrazuje pohled na problematiku dopadu synergických efektů, které v prvotním ocenění nejsou zohledněny a ve výsledku ukazuje možnou ochotu investora zaplatit více než je hodnota samostatného podniku.
Vedoucí práce: Pavel Svačina
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance a oceňování podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses