Bankovní unie - regulatorní pravidla v rámci EU - Lefner, Tomáš; Fleischmann, Luboš, 1969-; Fiala, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Bankovní unie je nový evropský regulatorní projekt, který si klade za cíl ukončit tzv. dvoustranné spojení mezi bankrotujícími bankami a zadluženými suverény a snížit či plně eliminovat náklady veřejného sektoru spojené s bailouty bankrotujících bank. Bankovní unie se dělí na tři pilíře, přičemž zatím jsou implementovány pouze dva z nich. První pilíř se nazývá Jednotný mechanismus dohledu. Tento pilíř tvoří nový dohledový přístup k úvěrovým institucím v EU, dělí úvěrové instituce na základě jejich velikosti. Druhý pilíř, Jednotný mechanismu řešení krizí úvěrových institucí, který společně se směrnicí BRRD tvoří nové způsoby řešení krizí úvěrových institucí a centralizuje jejich řízení. Pilíř jednotného řešení krizí není zcela hotový, jelikož jednotný fond řešení krizí nemá tzv. fiskální jištění. Třetí pilíř Evropského systému pojištění vkladů zcela chybí. Evropský fond pojištění vkladů bude velmi pravděpodobně (pokud vůbec vznikne) ve formě zajišťovatele národních fondů pojištění vkladů. Vstup České republiky do bankovní unie, který by předcházel vstupu do evropské měnové unie je vysoce nepravděpodobný.
Vedoucí práce: Luboš Fleischmann
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses