Analýza dopadu pandemie Covid-19 na mladé IT firmy v ČR - Šilhavý, Šimon; Kureková, Lucie; Tříska, Dušan, 1946-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato bakalářská práce zkoumá vliv pandemie na dvě skupiny firem – start-upy a postarší firmy. Cílem práce je zjistit, jaký dopad měla pandemie Covid-19 na vybrané IT firmy v ČR. K ověření jsou použity data z let 2016–2020 získané z databáze Magnus Web. Vliv na firmy je sledován ve dvou modelech a na dvou endogenních proměných – Aktiva a Tržby. K věření hypotéz se využívají dummy proměnné, které simulují podmínku pandemie a start-upu. Významnou proměnnou je zpožděná endogenní proměnná, která pomáhá s vysvětlením modelu. Z výsledků získaných ekonometrickým modelem lze konstatovat, že vliv pandemie byl mírně negativní a vliv startupu byl mírně pozitivní. Proměnná kombinující start-up a pandemii měla vliv pouze na vysvětlovanou proměnnou aktiva, jelikož pro tržby byla proměnná nevýznamná. Výsledky pomohli pochopit situaci mladých firem a jejich pozici oproti postarším firmám
Vedoucí práce: Lucie Kureková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses