Využití zisku podle IFRS pro stanovení společného konsolidovaného základu daně (CCCTB) - Živný, Dominik; Procházka, David, 1979 říjen 10.-; Molín, Jan, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
I přes množství modelů zdanění příjmů podnikatelů, doposud v České republice i Evropské unii absentoval model zdanění skupin obchodních společností bez nutnosti zdanění na individuální úrovni jednotlivých členů skupiny. Evropská komise navrhla zdanění skupin formou sjednocení úprav konsolidovaného výsledku hospodaření skupiny zjištěného v souladu s IFRS na společný konsolidovaný základ daně (CCCTB), který má být následně na základě vzorce přerozdělen mezi členy skupiny a zdaněn ve státě jejich rezidence. Praktická část této práce sleduje vhodnost využití IFRS pro tyto účely a zároveň potenciální změny v daňových povinnostech společností. Dospívám k závěru, že návrhy směrnic nechávají úpravu primárně na účetních jednotkách, a proto se konsolidovaný zisk příliš od CCTB neliší, přičemž jeho přerozdělení je převážně závislé na výši faktorů ve vzorci, se kterými je možné manipulovat. Celkové zdanění skupiny se změní po aplikaci úpravy CCCTB minimálně, změní se ovšem závratně uvnitř skupiny, v důsledku čehož se také výrazně mění daňové výnosy států, což mohlo zapříčinit původní neúspěch celého konceptu.
Vedoucí práce: David Procházka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses