Model hodnoty území : metodika porovnávání území z hlediska hodnot pro jejich obyvatele - Kovařík, Tomáš (2022)
Cílem práce je sestavení modelu pro hodnocení urbanizovaného území z hlediska přítomnosti hodnot pro obyvatele. Teoretická část práce v úvodu vymezuje pojem území, představuje účel a uživatele města. Dále popisuje organizaci veřejné správy a územní samosprávy v České republice, nástroje územního plánování a představuje různé aspekty urbanizovaného prostředí, čímž je stanoven rámec pro využití vytvořené metodiky. Práce s odkazem na evropské urbanistické charty a výzkum sociologie měst také shrnuje přínosy navrhování měst s ohledem na člověka a představuje pojetí hodnot ve vazbě na území. V praktické části je sestavena metodika vyhodnocování a porovnávání území z pohledu obyvatel využívající metod vícekriteriálního hodnocení. Navržený postup je demonstrován na ilustrativní situaci vyhodnocení čtyř území z hlediska modelové skupiny obyvatel. V závěru práce shrnuje možné přínosy hodnotícího modelu včetně jeho nedostatků a prostoru pro budoucí rozpracování.