Model hodnoty území : metodika porovnávání území z hlediska hodnot pro jejich obyvatele - Kovařík, Tomáš; Lindner, Milan; Kouba, Vojtěch, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2022)
Cílem práce je sestavení modelu pro hodnocení urbanizovaného území z hlediska přítomnosti hodnot pro obyvatele. Teoretická část práce v úvodu vymezuje pojem území, představuje účel a uživatele města. Dále popisuje organizaci veřejné správy a územní samosprávy v České republice, nástroje územního plánování a představuje různé aspekty urbanizovaného prostředí, čímž je stanoven rámec pro využití vytvořené metodiky. Práce s odkazem na evropské urbanistické charty a výzkum sociologie měst také shrnuje přínosy navrhování měst s ohledem na člověka a představuje pojetí hodnot ve vazbě na území. V praktické části je sestavena metodika vyhodnocování a porovnávání území z pohledu obyvatel využívající metod vícekriteriálního hodnocení. Navržený postup je demonstrován na ilustrativní situaci vyhodnocení čtyř území z hlediska modelové skupiny obyvatel. V závěru práce shrnuje možné přínosy hodnotícího modelu včetně jeho nedostatků a prostoru pro budoucí rozpracování.
Vedoucí práce: Milan Lindner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses