Vliv demografických změn na životní pojištění - Tarana, Matej (2022)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice dvou širokých oblastí, demografii a životnímu pojištění a tím, jak tyto dvě odvětví spolu souvisí a jak se navzájem ovlivňují. Práce nabízí teoretický základ pro pochopení důležitých pojmů a podstaty těchto oblastí. Důležitou roli zde sehrávají úmrtnostní tabulky, jejich konstrukce a práce s nimi. Praktická část analyzuje vybrané demografické ukazatelé a jejich vývoj, jak v minulosti, tak i možný scénář vývoje v budoucnosti, dále pak pojistný trh v České republice, a nakonec změny v netto pojistném u vybraných produktů životního pojištění.