Účetní a daňové souvislosti fúzí na Slovensku - Horáková, Gabriela (2022)
Diplomová práce nesoucí název „Účetní a daňové souvislosti fúzí na Slovensku“ se věnuje tématu fúzí uskutečněných ve Slovenské republice a přeshraničních fúzí, do kterých je zapojena alespoň jedna slovenská společnost. Práce se zaměřuje na právní, daňové a účetní souvislosti s důrazem na změny v legislativě týkající se fúzí v rámci novelizace daňové legislativy a Obchodného zákonníku Slovenské republiky. Nejprve se práce věnuje obecnému vymezení a právnímu pojetí fúzí, dále se zaměřuje na účetní a daňové souvislosti společně se změnami zákonů a jejich implikací na tyto transakce na Slovensku. Po teoretické části se pozornost obrací na analýzu vnitrostátních a přeshraničních fúzí na Slovensku za období téměř deseti let, a sice v období od roku 2012 až do poloviny roku 2022.