Harmonizace mateřství a kariéry na trhu práce v České republice k roku 2021 - Janečková, Tereza; Lakotová, Lenka; Dlouhá, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce se zabývá harmonizací mateřství a kariéry ženy na trhu práce v České republice, a to k roku 2021. Práce se zaměřuje na to, jaké má žena v dnešní době možnosti nadále vykonávat své povolání a zároveň zvládat péči o malé dítě. Je zkoumána jak pomoc ze strany státu, tak i ze strany zaměstnavatele a jeho ochoty přizpůsobit ženě pracovní dobu tak, jak by při mateřství požadovala. Formou dotazníkového šetření je zjištěno, že je ze strany státu nízká nabídka institucionální péče pro děti mladší tří let a že ze strany zaměstnavatele je velká neochota změnit ženě plný pracovní úvazek na flexibilnější formu. Z výsledků analýzy vyplývá, že především z těchto důvodů žena s návratem do zaměstnání nespěchá a často se do původního zaměstnání ani nevrátí. Mezi další bariéry, které ženu při mateřství a kariéře provází jsou strach z vypadnutí z pracovního procesu a ztrátu informovanosti o aktuálním dění na pracovišti. Kvůli tomu mají ženy obavu se zpět na pracovní trh navrátit. V závěru práce jsou formulována hospodářsko-politická doporučení, jak by bylo možné ženám s harmonizací mateřství a kariéry pomoci.
Vedoucí práce: Lenka Lakotová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses