Komparace nástrojů rodinné politiky v ČR a Dánsku v letech 2011-2020 : harmonizace rodinného a pracovního života - Hrebiková, Klára (2022)
Předmětem diplomové práce je komparace nástrojů a opatření rodinné politiky na podporu harmonizace rodinného a pracovního života v České republice a Dánsku. Práce zkoumá vliv výdajů na rodinnou politiku na zaměstnanost žen s dětmi do 6 let v České republice a Dánsku v období 2011-2020. Teoretická část se zaměřuje na charakteristiku sociální politiky, sociálního státu a jeho typologie, rodiny a rodinné politiky a jsou zde popsány související ekonomické teorie. Praktická část zahrnuje vývoj rodinné politiky v České republice a Dánsku ve sledovaném období a následně jsou popsána aktuální opatření v rámci rodinné politiky zahrnující finanční dávky, daňové úlevy, služby pro rodiny s dětmi a možnosti na trhu práce z hlediska flexibilních forem zaměstnávání. Dále jsou komparovány aktuální nástroje a opatření na podporu rodin s dětmi v obou zemích. Dánsko má oproti České republice rozsáhlou a finančně dostupnou nabídku služeb péče o děti a v rámci trhu práce jsou v Dánsku častější různé formy flexibilních pracovních úvazků. Míra zaměstnanosti žen s dětmi do 6 let je v Dánsku téměř dvojnásobná. Na základě sledovaných dat v období 2011-2020 nebyla v zemích zjištěna korelace mezi vládními výdaji na rodinnou politiku a mírou zaměstnanosti žen s dětmi do 6 let v daném roce.