Výjimky ve standardu IFRS 16 a jejich užívání v praxi - Vrána, Michal; Procházka, David, 1979 říjen 10.-; Vácha, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Diplomová práce se zabývá výjimkami krátkodobých nájmů a nájmů podkladových aktiv nízkých hodnot ve standardu IFRS 16. V teoretické části se práce věnuje současné definici výjimek, dopadu aplikace výjimek na účetní závěrku společnosti a implementaci výjimek do standardu. V části implementace výjimek jsou výjimky vyhodnocovány v kontextu kvalitativních charakteristik účetního výkaznictví. V praktické části se práce zabývá využitím výjimek u vybraných společností, jejich dopadem na účetní závěrku společnosti a jejich relevancí pro uživatele účetní závěrky. V práci je na vzorku 63 společností z Londýnské burzy z odvětví Základního spotřebního zboží zjištěno, že náklady na výjimky jsou často vůči čistému zisku nevýznamné. V rámci vzorku jsou finálně testovány hypotézy týkající se přímého vztahu mezi významností nákladů na výjimky a množstvím textu o výjimkách v účetní závěrce. Je zjištěno, že neexistuje vztah mezi významností nákladů na výjimky a množstvím textu o výjimkách v účetní závěrce. Společnosti tak uvádějí stejné informace o výjimkách bez ohledu na výši s nimi spojených nákladů, což není v souladu s principem materiality.
Vedoucí práce: David Procházka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses