Měnová politika Fed jako příčina Velké hospodářské krize v USA z pohledu monetarismu a rakouské školy - Hajna, Jiří; Johnson, Zdenka, 1983-; Chalupecký, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou měnové politiky Federálního rezervního systému ve 20. a 30. letech z pohledu teorií rakouské školy a monetarismu. Cílem je analyzovat, jakým způsobem se Fed ve zvoleném období choval, jaký měl vliv na Velkou hospodářskou krizi a jak se k dané problematice staví stoupenci rakouské školy a monetarismu. V první části je popsán vznik Fedu, vývoj měnové politiky, reakce na recese ve 20. letech, dopady burzovního krachu, jednotlivá protikrizová opatření během deprese a vývoj měnové politiky za vlády prezidenta Roosevelta. Následně je práce doplněna o teoretická stanoviska zmíněných ekonomických směrů. Ve druhé části jsou podrobeny analýze jednotlivé indikátory jako míra inflace, diskontní sazba, měnová zásoba či míra zlatých rezerv. Grafická analýza je doplněna diskusí s vybranými ekonomickými názory a veškeré indikátory jsou podrobeny korelační analýze. Výsledkem je zjištění, že Fed jako věřitel poslední instance ve 20. letech udržoval stabilitu bankovního systému, tak jak mu ukládal zákon, ale ve 30. letech na této pozici selhal a dopustil zkrachování tisíců bank. Dalším zjištěním je, že zlatý standard, jeho nastavení a fungování prohloubilo Velkou hospodářskou krizi v USA. V rámci diplomové práce je potvrzena hypotéza, že z pohledu rakouské školy a monetarismu byla měnová politika Federálního rezervního systému v letech 1929–1933 nevhodná a zhoršovala průběh Velké hospodářské krize v USA.
Vedoucí práce: Zdenka Johnson
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: moderní hospodářské dějiny [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses