Investovanie do reálnych investičných inštrumentov - Janitorová, Bronislava (2022)
Hlavným cieľom diplomovej práce je analyzovať využitie reálnych aktív, predovšetkým umeleckých diel a predmetov, na diverzifikáciu rizika v portfóliu. Prvá kapitola práce popisuje hlavné delenie investičných inštrumentov a charakterizuje najznámejšie druhy investícií do reálnych aktív, ako sú investície do nehnuteľností, drahých kovov, drahých kameňov, umeleckých diel a predmetov. Druhá kapitola zachytáva vývoj trhu s umením, jeho súčasné trendy, ako napr. investovanie do NFT, a nevýhody investovania na trhu s umením. Spomínané sú aj umelecké organizácie a najznámejšie aukčné domy ako Sotheby's a Christie's. Práca definuje aj vybrané indexy trhu s umením, konkrétne pre záverečnú analýzu je použitý Artprice Global Index. V tretej kapitole sa nachádza problematika diverzifikácie, ktorá je následne overená v empirickej časti práce. Na záver práce sú overené vstupné hypotézy a je pridaná aj predikcia trhu s umením na základe ARIMA modelu.