(Ne)konkurencieschopnosť a spůsob financovania v EÚ - Čellár, Samuel (2022)
Cieľom príspevku je analyzovať konkurencieschopnosť z hľadiska inovatívnosti a dynamiky podnikateľského prostredia a posúdiť vplyv financovania na konkurencieschopnosť. Práca má tri hlavné ciele a je rozdelená do troch častí, a to (i) definovanie konkurencieschopnosti z hľadiska inovatívnosti a dynamiky podnikateľského prostredia, (ii) analýza konkurencieschopnosti EÚ voči jej hlavným konkurentom a v rámci Únie medzi členskými štátmi a (iii) opis a následná analýza modelov a vývoja financovania v rámci EÚ. Tretím čiastkovým cieľom je tiež analyzovať kroky, ktoré vedú k nedostatočnému financovaniu, a identifikovať možné opatrenia. Hlavné zistenia tohto dokumentu k bodu ii) sú, že EÚ zaostáva za svojimi hlavnými konkurentmi z hľadiska konkurencieschopnosti a je vnútorne nevyvážená z hľadiska konkurencieschopnosti. Okrem toho výhľadové ukazovatele naznačujú, že situácia sa pri súčasnom stave bude pravdepodobne ďalej zhoršovať. V bode iii) je hlavným zistením aj to, že EÚ je z hľadiska vývoja financovania nerovnomerná, čo je spôsobené rôznou vyspelosťou členských štátov. V rámci opatrení EÚ v tejto oblasti sa podniklo niekoľko krokov, ale je dôležité tento proces dokončiť a časom ho doladiť.