Financování sportu v obcích a městech v letech 2018 - 2021 - Kasl, Jaroslav (2022)
Bakalářská práce se zabývá financováním sportu v obcích a městech ve vybraném období 2018–2021. V teoretické části definuje základní pojmy a představuje instituce spojené s financováním sportu. Následující část práce je věnována struktuře financování českého sportu. Dále práce rozebírá možnosti spolupráce sportovních klubů a místních samospráv. V praktické části je provedeno srovnání oddílů pozemního hokeje SK Slavia Praha a HC Mnichovice za použití výkazů zisku a ztrát a poskytnutých klubových dokumentů z let 2018–2021. Zkoumány jsou meziroční změny výnosů a nákladů klubů. Následně se práce věnuje dotačním programům a spolupráci klubů s místními samosprávami. Závěr srovnání obou klubů je doplněn návrhem strategie pro rozšíření pozemního hokeje na lokální úrovni. Výsledky komparace klubů ukazují, že hlavním příjmem sportovních klubů jsou dotační programy. Případná absence dotačních programů by znamenala významný výpadek příjmů, který by ohrozil rozvoj a budoucnost klubů. Součástí práce je také dotazníkové šetření na téma vnímání financování sportu. Z výsledků šetření vyplývá, že lidé považují financování sportu ze státních peněz za nedostatečné. Podpora sportu z rozpočtů místních samospráv je respondenty vnímána jako přijatelná. Sport je součástí aktivit většiny lidí ať už přímo, nebo prostřednictvím účasti rodinných příslušníků ve sportovních klubech. Pro respondenty je důležitý dostatek sportovišť v okolí jejich bydliště.