Předpokládaná výše nástupní mzdy – berou ji studenti Masarykovy univerzity v potaz při výběru fakulty? : - Bednářová, Anna (2022)
Na českých vysokých školách se podíl studií ukončených bez absolvování pohybuje kolem 40 %. Nejčastějším důvodem pro předčasné ukončení studia je nespokojenost s náplní studia (45,3 %). Tato práce zkoumá faktory ovlivňující výběr vysoké školy. Je svým zaměřením jedinečná v českém prostředí a může pomoci zlepšit porozumění potřebám studentů na českých vysokých školách. Data byla získána pomocí dotazníkového šetření mezi 425 studenty Filozofické fakulty a Fakulty informatiky Masarykovy univerzity. Modely lineární regrese a binomiální logistické regrese ukazují, že se důležitost výše mzdy mezi studenty těchto dvou fakult liší, přičemž pro studenty Fakulty informatiky je více důležitá, což odpovídá také výrazně vyšším nástupním mzdám v tomto oboru. Identifikovány jsou také další významné faktory, jako třeba důležitost snadnosti nalezení práce v oboru a důležitost možnosti práce při studiu.