Vliv investic do R&D na ekonomický růst a konvergenci v zemích EU - Podařilová, Luisa (2022)
Práce se zabývá vlivem investic R&D na ekonomický růst a konvergenci regionů NUTS 2 pěti vybraných zemí EU: Bulharska, České republiky, Lotyšska, Rumunska a Slovenska mezi lety 2010 až 2019. V první části práce se představí základní ekonomické teorie růstu – teorie exogenního růst R. Solowa a endogenní teorie růstu P. Romera – dojde k jejich komparaci. Tato komparace ukáže základní rozdíly mezi teoriemi, především v podobě přístupu k technologickému pokroku, který Solow považuje za exogenní nevysvětlitelnou proměnou, oproti tomu Romer dochází k přesvědčení, že se jedná o záměrnou lidskou činnost za účelem snížení nákladů ve výrobním procesu a připisuje jí částečnou rivalitní vlastnost. Dále se práce zaměří na teorie konvergence, kde naváže na Solowovu teorii, z níž vyplívá, že při dostatečném kapitálovém vybavení méně vyspělých zemí, budou dohánět vyspělejší. Na to navazuje představení Howittovy teorie konvergenčních klubů a Romerovy teorie Charter cities. V praktické části páce dochází ke komparaci historického vývoje HDP, HDP na obyvatele a GERD, ze které vychází, že existuje korelace mezi těmito indikátory v podobě shody nejvíce investujících regionů do R&D s nejúspěšnějšími regiony v HDP a HDP na obyvatele. Bohatší regiony investují více do vědy a výzkumu. Tuto korelaci poté potvrzují regresní analýzy HDP na obyvatele a GERD, jenž zároveň ukazují tendenci k vytváření konvergenčních klubů, tím potvrzují Howittovu konvergenční teorii. Dále je provedeno pozorování vývoje tempa růstu HDP na obyvatele a GERD, které ukazuje rozdílnost nejen tohoto vývoje, ale i jeho hodnot. Kde GERD dosahuje růstu v desítkách procent, nárůst HDP na obyvatele se pohybuje v jednociferných číslech.