Vliv švédské cesty boje proti pandemii nemoci COVID-19 na ekonomiku - Boháč, Vojtěch; Potužák, Pavel; Cingl, Lubomír, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Práce zkoumá vliv švédské cesty mírnějších opatření v rámci boje proti šíření nemoci covid-19 na ekonomiku. Nejdříve jsou popsána dosavadní zjištění o vlivu minulých epidemií na ekonomiku. Následuje popis šíření nemoci covid-19 v Evropě a restrikce zavedené vybranými zeměmi. Přestaveny jsou také dosavadní výsledky týkající se tématu vlivu koronaviru na ekonomiku. Vliv švédských opatření je zkoumán pomocí metody synthetic control, která vytváří alternativní umělé hodnoty na základě dat kontrolních subjektů, a ty se poté porovnávají se skutečnými naměřenými hodnotami. Na základě výsledků poskytnutých metodou nebyl prokázán vliv švédských opatření na HDP na osobu. Zřetelná je naopak vyšší švédská míra nezaměstnanosti v období pandemie, ta ale může být způsobena i jinými faktory. Co se týče vlivu na spotřebu domácností, nelze o něm na základě vytvořeného modelu usuzovat.
Vedoucí práce: Pavel Potužák
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses