Struktura a vývoj státního rozpočtu ČR v letech 2017 až 2021 - Paleček, František; Šmilňák, Richard; Morda, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce se zabývá analýzou struktury, změn a vývoje státního rozpočtu mezi roky 2017 až 2021, jeho hospodářsko-politické dopady a následný vliv na budoucnost veřejných financí ČR. V teoretické části je charakterizován státní rozpočet – jeho schvalovací proces a podrobnější pohled na rozpočtovou skladbu. Dále teoretická část obsahuje informace o fiskální nerovnováze, která přechází v téma státního dluhu. Teoretická část je zakončena pohledem rakouské školy na příjmy a výdaje státního rozpočtu a vládní půjčky. Praktická část analyzuje důvody změn příjmových a výdajových stran schválených rozpočtů a porovnává je s příjmovými a výdajovými stranami státních závěrečných účtů. Dále dochází k diskusi s rakouskou školou ohledně změn a vývoje státních rozpočtů v jednotlivých letech a na závěr práce pojednává o udržitelnosti veřejných financí. Z výsledku práce vyplývá, že hospodaření státního rozpočtu v letech 2020 a 2021 vedlo k negativnímu vývoji udržitelnosti veřejných financí a pokud nedojde k zásadní změně fiskální politiky, mohou veřejné finance narazit na dluhovou brzdu již v roce 2024.
Vedoucí práce: Richard Šmilňák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses