Analýza futures trhu so špecifikáciou na komodity - Georgiev, Richard (2022)
Táto diplomová práca je zameraná na niekoľko okruhov, ktoré sa týkajú futures kontraktov na komodity. Prvým okruhom je história vývoja komoditného obchodovania a vytýčenia významných historických udalostí, ktoré mali za následok vývoj futures trhu. Historická časť predstavuje podklad pre následný okruh, ktorým je teoretické vymedzenie a následný popis futures ako derivátu, ale taktiež ostatných podstatných parametrov, ktoré sú pre futures charakteristické. Aby sa táto diplomová práca neniesla iba v teoretickom duchu, tak jej súčasťou je aj tretí okruh, ktorým je popis obchodovania s futures na reálnych trhoch, ako sú napríklad uvedené informácie o kontraktoch, čiže kótovanie, posledná cena atď. Nasledujúci, teda štvrtý okruh je venovaný oceňovaniu a modelovaniu futures a opciám na futures, kde sú použité modely ako Black-ov model z roku 1976, Binomial Trees, Multistep Trees a podobne. Výsledky sú uvedené v rovnicových podobách, ale niektoré taktiež aj v podobe už zmienených „stromov“. Posledným okruhom je tvorba prognóz, konkrétne pre štyri komodity, ktoré boli zvolené tak, aby to neboli komodity rovnakého druhu. Každá z nich má vlastnú prognózu, konkrétne teda dve, pretože pri každej jednej boli použité dva rôzne prístupy. Pred tvorbou prognóz boli samozrejme vykonané testy sezónností a stacionarít a taktiež diagnostické testy ex post. Výsledky sú medzi sebou porovnané a vyhodnotené. Kľúčové slová