Jak ovlivňovala ceny pražských bytů vzdálenost do centra v roce 2020? - Polák, Ivo; Klement, Josef, 1990-; Kozák, Jan, 1990-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2022)
Bakalářská práce se zabývá otázkou, jak byly ovlivněny ceny pražských bytů vzdáleností do centra v roce 2020. Hlavním cílem práce je potvrdit hypotézu: S rostoucí vzdáleností do centra Prahy se cena pražských bytů snižuje. Dalším cílem práce je zjistit, zda alternativní faktory jako blízkost přítomnosti městské zeleně a zastávek městské hromadné dopravy měly vliv na cenu pražských bytů v roce 2020. Posledním cílem je ověření, zda je město Praha příkladem některé z teorií prostorových struktur uvedené v teoretické části práce. V teoretické části práce jsou použity metody srovnávání a literární rešerše. Pro praktickou část práce je využita analýza a nástroje Excel a ArcGIS, konkrétně jeho programy ArcGIS Pro a ArcGIS Online, dále ekonometrický statistický software Gretl a jako doplňující nástroj pro praktickou část je použito dotazníkové šetření. Data pro adresy pražských bytů jsou stažena z databáze INEM.cz, pro přírodní parky a vstupy do metra jsou použita veřejná data z Geoportálu hlavního města Prahy. Přidanou hodnotou práce je získání dat z databáze INEM.cz a z Geoportálu hlavního města Prahy a jejich analýza, sestavení map a analýza údajů z ekonometrického softwaru Gretl a porovnání takto získaných výsledků s výsledky dotazníkového šetření. Cíl práce byl splněn, byla verifikována hypotéza: S rostoucí vzdáleností do centra Prahy se cena pražských bytů snižuje. Z analýzy vyplynulo, že všechny zmíněné faktory ovlivnily v roce 2020 cenu pražského bytu a jsou statisticky signifikantní. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že by lidé byli ochotni platit za bližší vzdálenost k zeleni a MHD.
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses