Analýza hypotečního a nemovitostního trhu ČR - Podstatová, Nikol; Radová, Jarmila; Mazáček, David; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2022)
Diplomová práce se zabývá analýzou hypotečního a nemovitostního trhu ČR. Nejprve je provedena podrobná analýza trhu nemovitostního, kde je podstatná část práce věnována zejména cenám bytů, jelikož právě bytový dům má u domácností v ČR největší zastoupení. Zároveň jsou zkoumány náklady na bydlení, příčiny zdražování nemovitostí nebo zhoršující se finanční dostupnost vlastního bydlení, která je srovnána s metropolemi sousedních států, kde je zjištěno, že Praha je na tom nejhůře z porovnávaných metropolí. Následně se práce přesouvá k analýze hypotečního trhu, která zahrnuje vývoj celkového zadlužení domácností, počet a objem nově poskytnutých hypotečních úvěrů, vývoj průměrné úrokové sazby, problematiku limitů úvěrových ukazatelů nebo shrnutí změn, ke kterým došlo v souvislosti s epidemií covid-19. Dále je zkoumán vliv vybraných makroekonomických faktorů na hypoteční a nemovitostní trh. Zároveň je část práce věnována problematice zdanění. Nakonec je provedeno prostřednictvím metody komparace srovnání vlastního bydlení a bydlení v nájmu, kde jsou uvedeny jejich výhody a nevýhody včetně samotné kalkulace.
Vedoucí práce: Jarmila Radová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2022
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2022
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses