Dopady Salazarovy hospodářské politiky na zemědělský sektor v Portugalsku ve 30. letech 20. století - Brašničková, Adriana (2022)
Hlavním cílem práce je zhodnotit působení hospodářské politiky uplatňované autoritářským režimem Antónia de Oliveiri Salazara na zemědělský sektor v Portugalsku v období 30. letech 20. století. Teoretická část práce je zaměřena na teorii autoritativních režimů a na následné spojitosti se Salazarovým režimem v Portugalsku, dále je zde objasněno institucionální zakotvení režimu (Estado Novo) a ekonomická teorie, vztahující se na režimem aplikovanou hospodářskou politikou. Praktická část je zaměřena na analýzu vývoje zemědělského sektoru v Portugalsku ve 30. letech, na analýzu dopadů Salazarovy hospodářské politiky na tento sektor a na význam sektoru pro portugalskou ekonomiku ve sledovaném období. Přínos práce spočívá v analýze zemědělského sektoru s uplatňovanými opatřeními hospodářské politiky a výsledných dopadů v této oblasti ekonomiky. Práce analyzuje použité opatření režimu a její výsledky na zemědělský sektor, který ke konci 30. let i přes působení zemědělské politiky stále nedosahoval hodnot poukazujících na přibližování k moderním ekonomikám. Zemědělský export postupně rostl a nejvíce vyváženou složkou byly suroviny rostlinného původu. Dopady na celkovou ekonomiku Portugalska jsou omezené jen na vývoj portugalského HDP, které se ke konci 30. let zvýšilo a zemědělský sektor v tomto období tvořil 33 % z celkového HDP.