Vývoj regulace bankovního sektoru v České republice v letech 2007-2021 - Roubíček, Václav (2022)
Bakalářská práce se zabývá vývojem bankovní regulace v České republice mezi lety 2007 a 2021. V této souvislosti zjišťuje, jakým způsobem reagovala regulace bank na finanční krizi z let 2007-2009, která měla svůj původ právě v bankovním sektoru. Práce se zabývá hypotézou, zda může mít podobná krize pro futuro kořeny i v ČR, přičemž dospívá k závěru, že regulátoři v ČR zareagovali na všechny příčiny dřívější krize související s bankovním sektorem, přičemž důležitou roli v aplikaci nově zavedených pravidel hraje přímo Česká národní banka. Druhou zkoumanou hypotézou poté je, zda je tato nová regulace v ČR přísnější než v zemi, v níž daná finanční krize vznikla, tedy v USA. V této souvislosti je zjištěno, že americká regulace bank byla mezi lety 2007 a 2021 spíše mírnější než česká, což je dáno zejména deregulačními tendencemi od roku 2018.